Att starta cateringverksamhet

Är du intresserad av matlagning, tycker om att organisera och planera samt skapa goda kundrelationer? I sådana fall skulle det säkert passa dig att starta en cateringverksamhet. Många väljer att göra det hemifrån, vilket givetvis sänker tröskeln som man måste ta sig över för att komma igång med verksamheten. 

I det inledande skedet

För många är det svåra att få sin första kund – ett perspektiv man också kan förstå från kundernas sida. Varför ska man anlita någon som inte kan ge referenser? Som kund är man givetvis mån om att evenemanget ska bli så bra som möjligt, och då vill man vara säker på att den catering man anlitar kan leverera. Många löser det här genom att börja med folk man känner. Därför är det fördelaktigt att ha ett stort nätverk – det gör det helt enkelt lättare att komma igång. 

Kontinuitet

När man väl har kommit igång gäller det också att fortsätta få regelbundna kunduppdrag. Även det här kan vara en utmaning givetvis. Här kan det finnas en fördel i att ha en lokal på en trafikerad gata. Har man till exempel catering i Södermalm på Hornsgatan – med en stor skylt som annonserar det – lär man få en hel del kunder utan större marknadsföringsmässig ansträngning. 

Fortsätter vi med Södermalm som exempel finns det givetvis vissa fördelar med att befinna sig i ett läge där mycket folk rör sig. Troligen blir det enklare att få regelbundna uppdrag, eftersom det helt enkelt är mycket som händer på en relativt liten yta. Södermalm och andra platser där befolkningstätheten är hög är inte bara bra för catering givetvis, utan för många tänkbara verksamheter. 

Restaurangbranschen växer

Och jobb tycks det finnas. När man tittar på platsbanker finns det många företag, i skrivande stund, som efterfrågar hjälp med catering. Det här betyder givetvis inte att det blir jättelätt att starta en cateringverksamhet på egen hand – men det är ändå talande. 

Om de etablerade företagen har mer jobb än vad de klarar av (utan att anställa fler), kan det vara ett tecken på att det finns utrymme för konkurrens. Platsbankerna var då inställda endast på Stockholm – tittar man över hela landet är det garanterat fler. Även när sökningen istället görs på ”Södermalm”, finns det flera arbetsgivare som har lagt upp annonser. 

Som tidigare nämnt är det givetvis markanta skillnader mellan att bli anställd och starta eget. Arbetsgivaren som anställer har redan kunder och uppdrag – som egenföretagare har man ansvaret att hitta dessa själv. 

Lästips: Vill du läsa mer om företag som arbetar med catering på Södermalm? Klicka på: cateringsödermalm.com.

30 Jun 2018

 

Välkommen till Lokal & Företagande Bloggen

Du har hittat till vår blogg för dig som vill ha tips kring letande av lokaler, hyresvärdar, fastighetsägare och företagande. Vi hoppas på att kunna bjuda dig på intressanta och välinformerade blogginlägg som hjälper dig i letandet av nya lokaler och annat som kan röra ditt företagande.