Dessa erfarenheter och egenskaper söker städföretagen

Det sägs ofta att städjobb är så kallade ”enkla jobb”. Jobb som kan sökas utan någon specifik utbildning eller erfarenhet. Det är delvis rätt men den som granskar arbetsannonserna från städföretagen ser snart vissa återkommande önskemål från arbetsgivaren. När fyra arbetsannonser från städföretag i Solna ställdes mot varandra kunde följande ses:

Företag 1

Söker en ”erfaren” städerska som tidigare jobbat med bland annat hemstädning för privatpersoner och kontorsstädning samt företagsstädning för företag. Man förväntas ”kunna allt” inom städning. Företaget presenteras med att de funnits länge på marknaden och att de vänder sig till alla företag och privatperson som är behov av städhjälp. Deras upptagningsområde var däremot inte bara Solna utan även andra närliggande delar.

Företag 2

Ett företag från Upplands Väsby som nämner att de erbjuder hemstädning, kontorsstädning och hushållsnära tjänster för privatpersoner. Här nämns inte heller något krav på utbildning men däremot andra önskemål.

För det första nämns att man ska behärska svenska mycket bra. Detta både via skrift och tal. För en del betyder det att utbildning krävs för att man ska kunna få jobb på detta företag.

För det andra nämner de att ”körkort är ett stort plus”. Det är visserligen inte något krav men en person som har körkort kommer lättare få jobbet. Orsaken är här att det underlättar logistiken betydligt då städföretaget inte behöver åka mellan olika kunder för att leverera material och köra ut personal.

Företag 3

Sökte specifikt personal för kontorsstädning i och omkring Solna. De sökte personer med erfarenhet av kontorsstädning och var tydliga med att B-körkort var ett krav. Även dessa ställde krav på god kunskap i det svenska språket.

Företag 4

Även detta företag nämnde att ”erfarenhet av städning är ett krav”. För dem var B-körkort en fördel, men inte något krav.

Ingen utbildning men…

Även om någon specifik utbildning inte krävs så är det tydligt att vissa andra krav finns. Det första företaget sökte städpersonal i Solna till både privatstäd och kontorsstädning. De förväntade sig att de som sökte tjänsten skulle ha erfarenhet av bägge dessa delar samt ”kunna allt”. Även om inget krav på utbildning fanns så är kraven ändå ganska höga. Helt lätt är det alltså inte att nå dessa jobb som många gånger klassas som ”Enkla jobb”. För de flesta kräver att man redan har erfarenhet.

Utöver det är B-körkort antingen mycket meriterande eller ett krav. Att ta körkort tar både lång tid och är dyrt. Det är inte någon formell utbildning – men ger samtidigt inte möjlighet till CSN-lån vilket utesluter vissa från möjligheten att ta körkort.

Kan du jobba med hemstädning och kontorsstädning utan utbildning? Ja, men att få jobbet är inte så lätt som många tror.

Läs mer om kontorsstädning. 

17 Oct 2018

 

Välkommen till Lokal & Företagande Bloggen

Du har hittat till vår blogg för dig som vill ha tips kring letande av lokaler, hyresvärdar, fastighetsägare och företagande. Vi hoppas på att kunna bjuda dig på intressanta och välinformerade blogginlägg som hjälper dig i letandet av nya lokaler och annat som kan röra ditt företagande.