Jag har begärt att sätta firman i konkurs. Vad händer nu?

Konkurs är för många ett negativt laddat ord. I Sverige är det inte så vanligt med personlig konkurs, utan oftast gäller det enskilda näringsidkare. Kika närmare så du vet vad som gäller.

Det kan innebära slutet, eller en ny start. Det är lite olika regler som gäller för de olika typerna av situationer. I företagsvärlden bör detta dock inte vara ett stigma. En konkurs kan drabba vilket företag som helst. Det medför ytterligare stress och ekonomiska fordringar för den redan hårt pressade gäldenären. När det gäller saker som konkursförvaltning och skuldsanering kan det för många vara en djungel av begrepp och affärsjuridisk rappakalja som är svår att förstå. Dock kan det vara tryggt att veta att det finns erfarna jurister och ekonomer som hjälper dig, vare sig du är gäldenär eller borgenär.

Låt inte en konkurs plåga dig

Målet med en konkursbouppteckning är att förlusten ska bli så minimal som möjligt för alla inblandade parter. När tillgångarna räknats om till pengar, behöver arvode till konkursförvaltaren betalas och sedan kan borgenärerna få betalt. Det är här det är bra att få hjälp vid konkurs så att alla eventuella missförstånd nystas upp och att utfallet blir så smärtfritt som det bara går. Ibland kan det gå flera år innan en process är helt avklarad, så klart att det kan suga energi. Att våga ta hjälp av duktiga jurister och ekonomer kan göra stor skillnad för processens resultat. Anställda i ett företag med betalningssvårigheter kan också få betalt via lönegaranti.

9 Oct 2021

 

Välkommen till Lokal & Företagande Bloggen

Du har hittat till vår blogg för dig som vill ha tips kring letande av lokaler, hyresvärdar, fastighetsägare och företagande. Vi hoppas på att kunna bjuda dig på intressanta och välinformerade blogginlägg som hjälper dig i letandet av nya lokaler och annat som kan röra ditt företagande.