När du behöver ny lokal i Stockholms innerstad

Behöver  du en ny lokal någonstans i Stockholms innerstad? Det är rena rama djungeln att hitta rätt mäklare som kan hjälpa dig att hitta den lokal som passar dig bäst. Om du har ett företag som behöver etablera dig på rätt adress, är Östermalm ett av de bästa ställen du kan tänka dig. Varför då inte anlita ett bolag som kan Östermalm utan och innan? Varför Östermalm? Låt oss säga så här, varför inte Östermalm? Om du vill vistas, äta lunch, blanda dig med och umgås med svenska överklassen sker det någonstans på Östermalm. Här finns anrika Strandvägen, Karlaplan, Diplomatstaden och Östermalms torg. Kring Stureplan som knyter Kungsgatan med Birger Jarlsgatan finns de fina krogarna för Stockholms nattliv. På regeringsgatan finns alla de finare butikerna och restaurangerna.

Därför blev Östermalm den fina stadadelen i Stockholm

Tidigare i Stockholms historia, hette stadsdelen Östermalm Ladugårdslandet, med fyra Kungsladugårdar; Medelby, Kaknäs, Unnanrör och Vädla. Det första dokumenterade stadsplanen för denna stadsdel dyker upp 1640 och då var det främst gatorna kring Östermalms torg. Det var ett populärt utflyktsmål och gårdarna som då fanns i denna stadsdel användes som sommarställen. Med tiden blev området alltmer militärt. Ladugårdsgärdet blev känt som en fattig och smutsig stadsdel. Under 1800-talet byggdes området om och fler rika flyttade till denna stadsdel. Man tyckte att Ladugårdslandet var ett opassande namn och 1885 antogs namnet Östermalm på det gaml Ladugårdslandet. 

Det fina och kulturella Östermalm

Namnet Ladugårdsgärdet lever kvar och numera, ända sedan 1926 blev det namnet på den angränsande stadsdelen från Valhallavägen och österut från Lidingövägen, som i dag kallas Gärdet. På nuvarande Östermalm låg Stockholms gamla stadstullar; Ladugårdslandstullen, vid Karlaplansfontänen. Området kring Nybroplan ligger det historiska Kungliga Dramaten, ett stenkast därifrån Kunliga Operan och Kungsträdgården, därifrån man har utsikt mot slottet. Här ligger även Jakobs kyrka. Dramaten och Operan bildar tillsammans representanter för den gamla och anrika kulturella eliten i Stockholm, tillsammans med många andra institutioner, såom Stadsteatern och Konserthuset i Stockholms city.

Priserna är smått astronomiska 

Idag finns det inget fattigt längre med Östermalm. Borta är de gamla ladugårdarna som endast finns kvar som namnet på stadsdelen Gärdet, som numera domineras av hamnkvarteren med stora färjor mot Helsingfors i Finland, Tallin i Estland och Riga i Lettland. Här finns även TV-bolagen TV4 och Sveriges television. Det som idag bildar Östermalm slutar vid gränsen mot Gärdet och börjar vid Stureplan. Här har bostäderna och lokalerna fått smått astronomiska huspriser. Här kan du köpa en etta eller tvåa för 5-6 miljoner kronor, eller en fyra eller femma för 14-20 miljoner kronor. Så om man vill ha tag i en lokal gäller det att hitta den rätta lokalen av den rätta mäklaren.

18 Jun 2018

 

Välkommen till Lokal & Företagande Bloggen

Du har hittat till vår blogg för dig som vill ha tips kring letande av lokaler, hyresvärdar, fastighetsägare och företagande. Vi hoppas på att kunna bjuda dig på intressanta och välinformerade blogginlägg som hjälper dig i letandet av nya lokaler och annat som kan röra ditt företagande.