Rätt golv till kontoret

Olika lokalers golv skiljer sig ganska mycket beroende på funktion. Vad ska man tänka på när man väljer golv till kontoret? Vilka olika golv finns det att välja på och vad är deras fördelar?

Det är lätt att låta sig lockas av att skaffa ett riktigt snyggt och modernt golv i något lyxigt material när man ska välja golv till kontoret. Men det är viktigt att man tänker på vad golvet ska användas till och hur det kommer se ut efter en tids användning. Det som oftast ger störst slitage på ett kontorsgolv är kontorsstolarnas rörelse över golvet. Har man ett mjukt eller på annat sätt känsligt golv så blir det lätt repor och till slut gropar i golvet. Man kan undvika det värsta genom att använda ett golvskydd men tyvärr kan även dessa ge en färgskiftning på golv de ligger länge på. En annan aspekt är att kontorspersonal ofta gör en del korta promenader och även står och pratar med annan personal. Av den anledningen bör inte golvet vara allt för hårt så det blir stumt att gå och stå på. Inte heller golv som lätt blir hala av en droppe kaffe eller vatten är att föredra.

Välja med ögon och känsla

Ett tips när man ska välja golv är att besöka olika offentliga miljöer för att se hur golven ser ut och känns att gå på. Det kan vara ett köpcentrum, bibliotek eller restaurang där alla är utsatta för slitage och stundtals väta. Idag finns golv av en mängd olika material förutom klinker eller golv i något trämaterial. Klokt kan vara att välja ett golv med tålighet kombinerat med en viss svikt och där är parkettgolven högt upp på listan över möjliga val. Men parkettgolv är inte endast de traditionella stavlimmade modellerna numera utan det finns en bred palett av olika mönster och färger att välja på.

Mjukt eller hårt

Är man ute efter industrikänslan, som är i mode igen, så är ett betonggolv att föredra. Det är ett hårt golv men tåligt om man målar det och det är precis som plankgolvet enkelt att slipa. Plankgolvet är annars det mjukaste golvet och mycket varmt och behagligt att gå på, men samtidigt så pass mjukt att det lätt får repor. Marmorgolv är snyggt och tåligt men repas också ganska lätt. Gummigolv är en nyhet som slagit rejält och som är både tåligt och bekvämt.

23 Jul 2020

 

Välkommen till Lokal & Företagande Bloggen

Du har hittat till vår blogg för dig som vill ha tips kring letande av lokaler, hyresvärdar, fastighetsägare och företagande. Vi hoppas på att kunna bjuda dig på intressanta och välinformerade blogginlägg som hjälper dig i letandet av nya lokaler och annat som kan röra ditt företagande.