Rätt ledare viktigt för företagets framgång

När det kommer till ett företag, är det (nästan) som att styra ett fartyg. Ibland är det kavlugnt på havet, ibland stormar det. För att inte fartyget ska gå under är det mycket viktigt att fartyget styrs av rätt person, en kompetent kapten. En kompetent kapten vet nämligen vad hon, eller han ska göra när det kommer till att fatta svåra beslut som innebär antingen säkerhet för passagerarna, personalen och lasten eller som gör att kanske hela fartyget går under. På liknande sätt är en VD företagets "kapten" som ska fatta rätta beslut för att det ska bli ett framgångsrikt företag eller ej. 

Låt experter göra jobbet

Ska man välja rätt person kan man låta de som är duktiga på detta göra jobbet. Då låter man en rekryteringsfirma göra allt från att utforma annonstexten, till att kalla personer till anställningsintervju, till att göra tester och utvärdera personen till att ta referenser. När det sedan har gjrot jobbet, presenterar de sedan några personer som kanske kan vara lämpliga personer som de tror kan passa till jobbet.

Sparar både tid och pengar

Att anställa fel person på posten som företagets VD kostar väldigt mycket både i tid och pengar. För det första tar det kanske flera månader innan en person har kommit i arbetet. Först efter 4-5 månader inser man kanske om någon är rätt eller fel person på sin VD-post. Då kan det sedan bli dyrt att sparka en sådan person. Många VD:ar begär att få en fallskärm ifall den personen får sparken av företagets styrelse. Då kan det blir väldigt dyrt för företaget att göra sig av med den personen.

Många små företag har inte kompetensen

Många mindre företag saknar kompetensen att veta hur man ska hitta rätt person för olika tjänster på sitt företag. Det kan då bli både vinst eller förlust att anställa fel, eller helt rätt person till jobbet. Dessutom kan det vara svårt att kunna alla fallgropar som finns när man anställer personer, hur man ska hantera olika saker som kan hända i en personalgrupp. Det är alltid många saker som kan hända i en personalgrupp. För någon som inte är van vid att hantera sådana saker, kan det vara mycket svårt att hantera alla saker som dykter upp. Då finns det konsulter som kan gå in och hantera sådant som är svårt för någon som oerfaren vid att hantera personalfrågor. Här kan du läsa mer om ett företag som ägnar sig åt headhunting i Stockholm.

24 Apr 2019

 

Välkommen till Lokal & Företagande Bloggen

Du har hittat till vår blogg för dig som vill ha tips kring letande av lokaler, hyresvärdar, fastighetsägare och företagande. Vi hoppas på att kunna bjuda dig på intressanta och välinformerade blogginlägg som hjälper dig i letandet av nya lokaler och annat som kan röra ditt företagande.